Szukasz kolejnego przepisu na rybę? Służę inspiracją, którą możesz wykorzystać na piątkowy obiad, ale też na każdy inny dzień i okazję.
Ziołowy filet jest tak aromatyczny, że nie możesz się doczekać kiedy rozpłynie się w ustach.
Składniki:
- Filety rybne (np. miruna)
- Masło lub olej kokosowy
- Skórka otarta z cytryny
- Sok z cytryny
Przygotuj mieszankę przypraw:
- natka pietruszki 1 łyżeczka
- bazylia 1 łyżeczka
- pomidory suszone 3 łyżeczki
- oregano ½ łyżeczki
- tymianek ½
- cząber ½
- estragon ½
- cebula 1 łyżka (bardzo drobno posiekana)
- czosnek 2 do kilku ząbków (bardzo drobno posiekany) lub granulowany ½ łyżeczki
Pomidory mogą być suche i pokruszone lub w oleju i drobno pokrojone.
Tłuszcz powinien być miękki, natrzeć nim delikatnie naczynie do pieczenia i rybę z każdej strony. Natrzyj ziołami filet i odstaw na trochę.
Ziołowy filet piecz w 150 ०C w termoobiegu i na niskim ruszcie. Gdy zaczną wypływać soki z ryby wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut by odpoczęła. Potem skrop sokiem z cytryny i jeśli chcesz posól. Wstaw do piekarnika na kilka minut – dojdzie w środku, ale dzięki odpoczynkowi pozostanie soczysta.
Surówka
- Jabłko bez skórki – zetrzyj na dużych oczkach
- Skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało
- Marchewkę – zetrzyj na drobnych oczkach
- Por (1 mały lub część) posiekaj jak lubisz
- Jogurt lub kwaśna śmietana – łyżka lub dwie
Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw do smaku (cukier, sól)
Teraz pozostało rozkoszować się smakiem ziołowej ryby i soczystej surówki.