Zapiekanka makaronowa kojarzy Ci się z koniecznością gotowania sosu lub smażenia mięsa? Nic dziwnego, bo jest wiele pysznych, ale trudnych przepisów. Chcesz czegoś w tym stylu, ale nieco inaczej i prościej?
Już śpieszę z przepisem – prosta zapiekanka makaronowa – bez zasmażania składników i bez gotowania sosu. Pyszna i aromatyczna.
100% satysfakcji z przygotowania!
ciasto na makaron:
- jajo 1 sztuka
- woda ¼ szklanki
- mąka 1 ½ szklanki
Wymieszaj wodę i jajo, dodawaj mąkę, aż ciasto będzie gęste. Wyrabiaj je na blacie – śmiało posypuj mąką. Odłóż do miski i przykryj talerzem. Niech odpocznie.
farsz:
- mięso mielone 500g
- sos pomidorowy / przecier pomidorowy / passata
- wino ⅓ szklanki
- czosnek 3 – 6 ząbków
- sól 1 łyżeczka
- cebula 1 duża
- seler naciowy kilka łodyg
- papryka świeża 1 sztuka
Przyprawy:
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
- papryka ostra ¼ łyżeczki
- gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
- cynamon ¼ łyżeczki
- pieprz czarny ½ łyżeczki
- tymianek 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
Zacznij od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę – posól ją i odłóż na bok, dodasz ją na końcu. Dlaczego akurat tak? Ponieważ sól sprawi, że cebula zmięknie (sól i tak dodajesz do farszu). Również z solą posiekaj czosnek (wystarczy szczypta) – dzięki temu łatwiej go rozdrobnić. Sól wyciąga soki i aromat czosnku, dzięki czemu lepiej się rozejdzie po całym farszu.
Łodygi selera pokrój w cienkie paski w poprzek włókien. Paprykę pokrój w niedługie paski.
Dodaj zioła roztarte w dłoniach i przyprawy.
Dolej przecieru / sosu pomidorowego lub passaty. Koncentratu pomidorowego nie polecam, ze względu na metaliczny posmak.
Do tej mieszanki warzywno – pomidorowej dodaj cebulę, czosnek i mięso. Nie musisz wyrabiać tego ręką, wystarczy dobrze zamieszać łyżką/widelcem – w ten sposób każdy kawałek gotowej zapiekanki będzie się nieco różnił zawartością mięsa i warzyw.
sos śmietanowo – serowy na wierzch:
- śmietana ukwaszona lub jogurt typu greckiego około 1½ szklanki
- jajo 1 sztuka
- natka pietruszki 2 – 3 łyżki już posiekanej
- gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
- sól ½ łyżeczki
- biały pieprz ½ łyżeczki
- ser typu mozzarella lub inny ulubiony około 250 g
Wymieszaj śmietanę z jajem, dodaj przyprawy oraz ser. Dobrze wymieszaj.
Jak to połączyć?
Przygotuj naczynie do pieczenia – wysmaruj je odrobiną tłuszczu, nie zapomnij o brzegach.
Wcześniej przygotowane ciasto przegnieć jeszcze raz, śmiało podsypuj mąką. Rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Ułóż placek na dnie i odkrój nadmiar. Nie musisz jeszcze raz przegniatać placków makaronu, ponieważ możesz je śmiało wykorzystać – pamiętaj tylko o tym, by kłaść je na zakładkę.
Układaj farsz mięsny na zmianę z makaronem. Na ostatni placek makaronu ułóż sos śmietanowo-serowy.
Wstaw do piekarnika na najniższym ruszcie. Piecz w termoobiegu w 160 – 170°C przez 30 – 40 minut, do chwili kiedy wierzch zapiekanki będzie rumiany. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim zapiekankę na jeszcze kilka minut.