Szaro buro i ponuro? Potrzebujesz czegoś na poprawę nastroju i sycącego jednocześnie? Służę pomysłem.
składniki
- Suszone pomidory w oleju
- kasza bulgur 1 porcja (czyli około 50-60 g)
- ser mozzarella w zalewie 200-250 g
- kukurydza konserwowa
- miód 1 łyżka
- czosnek 1-2 ząbki
- tymianek pół łyżeczki
- pestki słonecznika ⅔ szklanki
Kaszę ugotuj na sypko – czyli na 1 część kaszy, 2 części wody. Gdy kasza wchłonie wodę, pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
Pestki upraż na patelni na złoto, często mieszając.
Mozzarellę i kukurydzę odsącz z zalewy.
Czosnek posiekaj z odrobią soli lub przeciśnij przez praskę.
Pomidory pokrój w paski i dodaj do kaszy (może być jeszcze letnia) oraz 2-3 łyżki oleju z pomidorów i miód. Dobrze wszystko wymieszaj.
Dodaj pozostałe składniki: roztarty tymianek, mozzarellę pokrojoną albo porwaną na drobniejsze kawałki, kukurydzę, słonecznik. i znowu dobrze wymieszaj.
Nie czekaj, tylko zrób sałatkę przypominającą lato, aby cieszyć się smakiem i aromatem wakacji już dziś.