Placki naleśnikowe są lekkie, cieniutkie i chrupiące na brzegach. Wspaniale komponują się ze świeżymi owocami lub słodkimi dodatkami. Czasami jemy bez dodatków, zwinięte w rulonik. Innym razem uwielbiamy dodawać domowe dżemy. Mega słodka konfitura z owoców dzikiej róży lub dżem dyniowo – jabłkowy albo dżem z czerwonej porzeczki o silnej kwaśnej nucie. Czego nie dodasz smakują wybornie, bo dokładnie tak jak lubisz.
Składniki:
- jaja 2 sztuki
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- woda letnia 1,5 szklanki
- mleko zsiadłe 1 szklanka
- miód lub cukier 1 łyżka
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- soda ½ łyżeczki
- ewentualnie aromat,
- ewentualnie masło/ olej 1 -2 łyżki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny. Ciasto powinno być dość rzadkie. Po tym czasie sprawdź konsystencję. Smaż na suchej bądź lekko natłuszczonej patelni.
Rada : Idealna konsystencja to taka, kiedy ciasto z łyżki spływa cienkim , ale litym strumieniem. Inaczej można to sprawdzić zanurzając łyżkę w cieście. Jeśli po wyjęciu łyżki przeciągniesz po niej palcem i po chwili ciasto spływa, ale wciąż widać ten ślad, to konsystencja jest w sam raz.
Ciesz się wspaniałym posiłkiem ze swoją rodziną i wracaj po dokładki.