Jak zrobić ciasto, które przypomni o ciepłych miesiącach? Kruche ciasto i letnie owoce zatopione w puszystej masie, to jest pomysł dla Ciebie!
Pychota…
składniki na ciasto
- Masło 200g
- Śmietana ukwaszona 2 łyżki
- Jaja 2 całe
- Mąka 3 i ½ szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cukier ⅔ szklanki
- Kakao 3 łyżki
składniki na masę
- Śmietanka 30% około 500 ml
- Żelatyna 2 łyżki
- Galaretka 1 (cytrynowa, pomarańczowa lub wiśniowa)
- Sok z cytryny lub 1 łyżeczka witaminy C
- Cukier ½ szklanki
- Dowolne owoce (letnie, mogą być mrożone) 2 szklanki – do tego ciasta użyłam czarnej jagody
Zacznij od tego, że śmietanka musi być dobrze wychłodzona (ale nie zamrożona, ponieważ może stracić swoje właściwości). Do żelatyny wlej około ⅓ szklanki zimnej wody (zrób według zalecenia na opakowaniu). Galaretkę zalej szklanką wrzątku i dobrze wymieszaj. Równie dobrze możesz użyć dwóch galaretek rozpuszczonych w 1 i ½ szklanki wrzątku lub samą żelatyną.
Przygotowanie wsadu owocowego:
Cukier i 2-3 łyżki wody umieść w rondlu i podgrzewaj, aż zacznie intensywnie bulgotać. W tym stanie utrzymaj cukier do momentu, zacznie nabierać jasno złotego koloru (może „puścić dymek”). Wówczas dodaj owoce oraz witaminę C / sok z cytryny, i na pełnym ogniu podgrzewaj długą chwilę. Większość karmelu powinna się rozpuścić w sokach z owoców. Po około 2 – 3 minutach zdejmij z palnika (nawet jeśli wciąż jest obecny twardy karmel). Dodaj galaretkę rozpuszczoną we wrzątku oraz żelatynę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wychłodzenia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj. dodaj masło i rozdrabniaj nożem lub mikserem do chwili, gdy wszystkie składniki się dość dobrze połączą. potem dodaj jaja i śmietanę oraz cukier i zagniataj na gładkie ciasto.
Podziel ciasto na pół. Jedną część rozprowadź palcami lub rozwałkuj na papierze do pieczenia w blaszce. Drugą część możesz odłożyć do lodówki / zamrażarki. Ciasto na blasze możesz ponakłuwać widelcem (to zapobiega podnoszeniu się ciasta w wyniku powstawania pęcherzy powietrza). Piecz w temperaturze około 170 °C przez 15-20 min (podrośnie, zmatowieje i lekko zrumieni się). Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę / ścierkę. Drugą część ciasta rozwałkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłóż na blasze, i upiecz.
Gdy placki już ostygły i galaretka z owocami zaczęła tężeć zabierz się za masę.
Przygotowanie puszystej masy:
Wychłodzoną śmietankę przelej do wysokiej miski i ubijaj na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zwiększy swoją objętość zwolnij obroty (śmietankę można przebić, a wtedy zacznie robić się z niej masło). Do puszystej śmietany dodaj wcześnie przygotowane owoce w galaretce (nie może być ciepła, ale wystarczy że zacznie tężeć) i dokładnie wymieszaj.
Na spód połóż grubszy kruchy placek. Wyłóż masę z letnimi owocami i nałóż na nią drugi placek. Gotowe.
Proste ciasto do zrobienia w każdej chwili. Wystarczy trochę świeżych lub mrożonych owoców, śmietanka i już jest taki piękny kawałek lata.