Czy potrzebujesz witamin, błonnika, minerałów, dobrych tłuszczów i chcesz mieć to wszystko w jednym smacznym posiłku? To mam coś dla Ciebie!
Przedstawiam smakołyk rozjaśniający umysł i wzmacniający ciało.
Składniki
-
Burak 1 duży lub 2 średnie
-
Cebula 2
-
Marchewka 2-3
-
Czosnek minimum kilka ząbków (fanom radzę całą główkę)
-
Seler korzeń 1 mały
-
Trochę tłuszczu do posmarowania naczynia lub papier do pieczenia
Przyprawy
-
Pieprz czarny ½ łyżeczki
-
Sól ½ łyżeczki
-
Tymianek płaska łyżeczka
-
Oregano płaska łyżeczka
-
Goździki 4
-
Cynamon ¼ łyżeczki
-
Pestki słonecznika ¾ szklanki lub więcej
-
Olej lniany
Przygotowanie
Obrane i umyte warzywa pokrój na duże kawałki o podobnej wielkości, żeby w miarę równo się upiekły. Czosnku nie trzeba obierać, ponieważ po upieczeniu bez oporów wyciśniesz go niczym masło.
Piecz w naczyniu z pokrywką 170॰C przez 1,5 – 2 h. Warzywa powinny bez problemu dać się nakłuwać widelcem, ale niech pozostaną jędrne. Przestudzone warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cały sos z pieczenia warzyw dolej do startych warzyw.
Przyprawy utrzyj w moździerzu lub młynku i dodaj do warzyw.
Pestki ze słonecznika upraż na patelni, co chwilę mieszając lub podrzucając patelnią 🙂
Wymieszaj wszystko razem, dopraw do smaku i ciesz się smakiem jarzynowca z ulubionym pieczywem, krakersami, z mięsem lub prosto z talerza bez dodatków.
Przygotuj Jarzynowca na swój sposób (zetrzyj na dużych oczkach albo w blenderze, dodaj inny olej albo więcej pestek) i pochwal się jak Ci smakowało.