Jak zrobić najsmaczniejszą ogórkową, aby rodzina nie chciała już innej wersji tej zupy? Oto przepis na niezapomniany smak zupy ogórkowej.
Składniki:
- Ogórki kiszone
- Woda z kiszonych ogórków
- Marchew 3
- Cebula 1
- Por ½
- Seler 1 średni
- Czosnek kilka ząbków
- Śmietana (ukwaszona 18%) 2 łyżki
- Mąka pszenna 1-2 łyżki
- Ziele kopru 2-3 łyżki
- Natka pietruszki 2-3 łyżki
- Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
- Cząber ½ łyżeczki
- Estragon ½ łyżeczki
- Pieprz biały i czarny
- Liście laurowe
- Mięso z kością na wywar
- Drobny makaron ½ szklanki
Przygotuj wywar z mięsa, przypalonej cebuli, marchwi, liści laurowych, ziela angielskiego. Seler zetrzyj na tarce, pora pokrój w drobne paski lub kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki i ziele kopru (czyli koperek). Czosnek posiekaj z solą i dodaj do śmietany.
Z wywaru usuń cebulę, przyprawy (liście i ziele angielskie) oraz kości. My lubimy w zupie mięso, więc je obieram z kości, rozdrabniam i ponownie wrzucam do garnka.
Do wywaru dodaj selera, drobny makaron, gałkę muszkatołową oraz pieprz, estragon i cząber. Pora na pokrojonego pora. Jeśli chcesz trochę zagęścić zupę, zapraw ją mąką. Niech gotuje się kilka minut, aż makaron i seler nie będą twarde.
Dodaj starte ogórki i wodę z kiszenia. Ile? Zależy jak bardzo kwaśną zupę ogórkową lubisz. Uwielbiam bardzo kwaśną, więc na około 3 litry zupy dodaję cały słoik ogórków (to znaczy całą wodę z kiszenia ogórków, czosnek ze słoika i wszystkie ogórki). Jest to dużo i możesz dodać mniej, ale jak dla mnie to już nie to samo. Gdy już dodasz ogórki, wystarczy że się wszystko zagotuje.
Gotową zupę zdejmujemy z kuchni i dodajemy kwaśną śmietanę z czosnkiem. Dzięki temu smak i aromat czosnku pozostanie silny. Dodaj pietruszkę i koperek. Podawaj z chlebem lub z grzankami z chleba.