Udka z kurczaka? Znowu?
Jak przygotować udka z kurczaka, by posmakować czegoś nowego?
Prócz mięsa nie musisz martwić się o inne składniki, ponieważ masz je w domu.
Uda jak cuda!
składniki:
- udka z kurczaka
- papryka marynowana lub świeża
- ogórki konserwowe
- ser dojrzewający (tzw. ser żółty)
- cebula
- oregano 2 łyżeczki
- majeranek 2 łyżeczki
- papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
- pieprz czarny 1 łyżeczka
- papryka ostra ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
- sos pomidorowy
Udka z kurczaka trzeba wytrybować – czyli wyciąć kości tak, by jak najmniej uszkodzić mięso. Nie martw się, jeśli nie będzie Ci szło, ponieważ za chwilę nabierzesz wprawy. Kości i mięso, które na nich zostało, wykorzystaj do przygotowania wywaru na zupę.
Wytrybowane udka z kurczaka wrzuć w solankę – na kilka godzin lub nawet dwa dni. Solanka w smaku powinna być nieco bardziej słona, niż oczekiwany smak mięsa.
Solanka:
- woda 2 litry
- sól 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- ocet 1 łyżeczka
Przed nadziewaniem trzeba wcześniej wyjąć udka z solanki i odsączyć.
Pokrój ogórki w ćwiartki, paprykę w paski, cebulę w piórka, ser w grube paski. Zrób z przypraw mieszankę i posyp na mięso z każdej strony. Na każde udko połóż kawałek sera, ogórka, paprykę, cebulę oraz kleks sosu pomidorowego. Składaj jak najściślej i kładź na boku w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem, wstaw udka z kurczaka i po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz do rumianej skórki (w zależności od wielkości około 35 – 45 minut).
Podawaj z kaszą i ulubioną surówką lub buraczkami.
Prosty sposób na urozmaicenie obiadów z udziałem udek z kurczaka i składników, które masz w domu.