Ziołowy filet i soczysta surówka

Szukasz kolejnego przepisu na rybę?  Służę inspiracją, którą możesz wykorzystać na piątkowy obiad, ale też na każdy inny dzień i okazję.

Ziołowy filet jest tak aromatyczny, że nie możesz się doczekać kiedy rozpłynie się w ustach.

 

Składniki:
  • Filety  rybne  (np. miruna)
  • Masło lub olej kokosowy
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sok z cytryny

Przygotuj mieszankę przypraw:
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • pomidory suszone 3 łyżeczki
  • oregano ½ łyżeczki
  • tymianek ½
  • cząber ½
  • estragon ½
  • cebula 1 łyżka  (bardzo drobno posiekana)
  • czosnek 2 do kilku ząbków (bardzo drobno posiekany) lub granulowany ½ łyżeczki

Pomidory mogą być suche i pokruszone lub w oleju i drobno pokrojone.

Tłuszcz powinien być miękki,  natrzeć nim delikatnie naczynie do pieczenia i rybę z każdej strony.  Natrzyj ziołami filet i odstaw na trochę.  

Ziołowy filet piecz w 150 ०C w termoobiegu i na niskim ruszcie. Gdy zaczną wypływać soki z ryby wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut by odpoczęła. Potem skrop sokiem z cytryny i jeśli chcesz posól. Wstaw do piekarnika na kilka minut – dojdzie w środku, ale dzięki odpoczynkowi pozostanie soczysta.

Surówka
  • Jabłko bez skórki – zetrzyj na dużych oczkach
  • Skrop sokiem  z cytryny by nie ściemniało  
  • Marchewkę – zetrzyj na drobnych oczkach
  • Por (1 mały lub część) posiekaj jak lubisz
  • Jogurt lub kwaśna śmietana – łyżka lub dwie

Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw do smaku  (cukier, sól)

Teraz pozostało rozkoszować się smakiem ziołowej ryby i soczystej surówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *