Ziemniaczane krążki o wyjątkowym smaku

Ziemniak to tylko ziemniak? Ależ oczywiście, że nie! Ziemniaki podawać można go na milion sposobów,  a jednym z popularniejszych są frytki. Przedstawiam Wam domową wersję frytek, o wyjątkowym smaku, który zadowoli każde podniebienie.

Sekretem ziemniaczanych krążków jest dodatek słodkiej wędzonej papryki, której niepowtarzalny smak w połączeniu z ukochanymi ziemniaczkami przenosi nasze danie na wyższy poziom.

Składniki
  • Ziemniaki
  • olej do smażenia
Posypka
  • sól 1 łyżeczka
  • papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
  • pieprz ½ łyżeczki

 

Sałatka
  • sałata lodowa
  • kukurydza
  • marchewka
  • ser dojrzewający
  • pestki słonecznika prażone
  • siemię lniane prażone

 

Sos do sałatki
  • musztarda 2 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • olej / oliwa około 1/2 szklanki
  • sól i sok z cytryny do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy jak lubimy (plastry, słupki) i wrzucamy do zimnej i osolonej wody.

Rozgrzewamy tłuszcz do smażenia we frytownicy lub wysokim garnku – ważne aby ziemniaki były całkowicie zanurzone,  a naczynie zmieściło bulgoczący tłuszcz.

Ziemniaki osuszamy na ścierce. Dobrze osuszone możemy wkładać do tłuszczu – jeśli po włożeniu ziemniaka tłuszcz bulgocze, to znak że temperatura jest odpowiednia. Smażymy do uzyskania złoto-brązowej skórki, wyjmujemy na ręcznik papierowy, by trochę tłuszcz odciekł.

Przygotowujemy sos łącząc jego składniki w słoiku i mocno wstrząsając.

Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki, dodajemy kukurydzę,  prażone pestki słonecznika i prażone siemię lniane. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy z sosem.

Usmażone ziemniaki przekładamy do naczynia, gdzie posypiemy je mieszanką słodkiej wędzonej papryki, pieprzu oraz soli i potrząsamy naczyniem, aby wszystkie kawałki pokryły się pyszną posypką.

Pozostaje tylko jeść i wracać po dokładki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *