Ziemniak to tylko ziemniak? Ależ oczywiście, że nie! Ziemniaki podawać można go na milion sposobów, a jednym z popularniejszych są frytki. Przedstawiam Wam domową wersję frytek, o wyjątkowym smaku, który zadowoli każde podniebienie.
Sekretem ziemniaczanych krążków jest dodatek słodkiej wędzonej papryki, której niepowtarzalny smak w połączeniu z ukochanymi ziemniaczkami przenosi nasze danie na wyższy poziom.
Składniki
-
Ziemniaki
-
olej do smażenia
Posypka
-
sól 1 łyżeczka
-
papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
-
pieprz ½ łyżeczki
Sałatka
-
sałata lodowa
-
kukurydza
-
marchewka
-
ser dojrzewający
-
pestki słonecznika prażone
-
siemię lniane prażone
Sos do sałatki
-
musztarda 2 łyżki
-
miód 3 łyżki
-
olej / oliwa około 1/2 szklanki
-
sól i sok z cytryny do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy jak lubimy (plastry, słupki) i wrzucamy do zimnej i osolonej wody.
Rozgrzewamy tłuszcz do smażenia we frytownicy lub wysokim garnku – ważne aby ziemniaki były całkowicie zanurzone, a naczynie zmieściło bulgoczący tłuszcz.
Ziemniaki osuszamy na ścierce. Dobrze osuszone możemy wkładać do tłuszczu – jeśli po włożeniu ziemniaka tłuszcz bulgocze, to znak że temperatura jest odpowiednia. Smażymy do uzyskania złoto-brązowej skórki, wyjmujemy na ręcznik papierowy, by trochę tłuszcz odciekł.
Przygotowujemy sos łącząc jego składniki w słoiku i mocno wstrząsając.
Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki, dodajemy kukurydzę, prażone pestki słonecznika i prażone siemię lniane. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy z sosem.
Usmażone ziemniaki przekładamy do naczynia, gdzie posypiemy je mieszanką słodkiej wędzonej papryki, pieprzu oraz soli i potrząsamy naczyniem, aby wszystkie kawałki pokryły się pyszną posypką.