Zupa zielony krem

Prosta i pożywna zupa. Kusi kolorem, uwodzi aromatem. Zielony krem jest aksamitny i pyszny – idealny na każdą okazję.

 

Składniki
  • Por 1 sztuka
  • Korzeń selera 1 sztuka
  • Korzeń pietruszki 2 sztuki
  • Cebula
  • Czosnek kilka ząbków
  • Olej kokosowy
  • Ciecierzyca 2-3 szklanki ugotowanej lub 2 puszki  (razem z zalewą)
  • Woda lub bulion warzywny
  • Cukinia młoda ze skórką
  • Kilka łodyg selera naciowego
  • Natka pietruszki kilka łyżek
  • Opcjonalnie garść szpinaku lub rukoli lub jarmużu
  • Musztarda ostra 1 łyżka
  • Miód 1-2 łyżki
  • Pieprz biały i czarny
  • Gałka muszkatołowa
  • Starty świeży imbir
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pestki dyni

Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego w garnku. Wrzuć pokrojone cebulę, pora, czosnek oraz korzeń selera i podgrzewaj aż warzywa się zeszklą.

Dodaj ciecierzycę i rozdrobnione pozostałe warzywa (łodygi selera, cukinię, korzeń pietruszki i zalej gorącą wodą lub bulionem – tylko tyle, by warzywa były zakryte. Gotuj pod przykryciem do miękkości.

Zblenduj na gładko, możesz dolać trochę wody lub bulionu, jeśli uważasz że zupa jest zbyt gęsta. Spróbuj. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, miodem i musztardą, ewentualnie startym świeżym imbirem i sokiem z cytryny.

Gdy smak Ci odpowiada dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie rukolę lub jarmuż i jeszcze zblenduj oraz szybko zagotuj.

Do podania polecam pestki dyni.

 

Gotowe – zielony krem, to gorące danie odpowiednie zarówno na obiad, jak i na kolację.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *