Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa kojarzy Ci się z koniecznością gotowania sosu lub smażenia mięsa? Nic dziwnego, bo jest wiele pysznych, ale trudnych przepisów. Chcesz czegoś w tym stylu, ale nieco inaczej i prościej?

Już śpieszę z przepisem – prosta zapiekanka makaronowa – bez zasmażania składników i bez gotowania sosu. Pyszna i aromatyczna.

 

100% satysfakcji z przygotowania!

ciasto na makaron:
  • jajo 1 sztuka
  • woda ¼ szklanki
  • mąka 1 ½ szklanki

Wymieszaj wodę i jajo, dodawaj mąkę, aż ciasto będzie gęste. Wyrabiaj je na blacie – śmiało posypuj mąką. Odłóż do miski i przykryj talerzem. Niech odpocznie.

farsz:
  • mięso mielone 500g
  • sos pomidorowy / przecier pomidorowy / passata
  • wino ⅓ szklanki 
  • czosnek 3  – 6 ząbków
  • sól 1 łyżeczka
  • cebula 1 duża
  • seler naciowy kilka łodyg
  • papryka świeża 1 sztuka

Przyprawy:

  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • papryka ostra ¼ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
  • cynamon ¼ łyżeczki
  • pieprz czarny ½ łyżeczki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka

Zacznij od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę – posól ją i odłóż na bok, dodasz ją na końcu. Dlaczego akurat tak? Ponieważ sól sprawi, że cebula zmięknie (sól i tak dodajesz do farszu). Również z solą posiekaj czosnek (wystarczy szczypta) – dzięki temu łatwiej go rozdrobnić. Sól wyciąga soki i aromat czosnku, dzięki czemu lepiej się rozejdzie po całym farszu.

Łodygi selera pokrój w cienkie paski w poprzek włókien. Paprykę pokrój w niedługie paski.

Dodaj zioła roztarte w dłoniach i przyprawy.

Dolej przecieru / sosu pomidorowego lub passaty. Koncentratu pomidorowego nie polecam, ze względu na metaliczny posmak.

Do tej mieszanki warzywno – pomidorowej dodaj cebulę, czosnek i mięso. Nie musisz wyrabiać tego ręką, wystarczy dobrze zamieszać łyżką/widelcem – w ten sposób każdy kawałek gotowej zapiekanki będzie się nieco różnił zawartością mięsa i warzyw.

sos śmietanowo – serowy na wierzch:
  • śmietana ukwaszona lub jogurt typu greckiego około 1½ szklanki
  • jajo 1 sztuka
  • natka pietruszki 2 – 3 łyżki już posiekanej
  • gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • sól ½ łyżeczki
  • biały pieprz ½ łyżeczki
  • ser typu mozzarella lub inny ulubiony około 250 g

Wymieszaj śmietanę z jajem, dodaj przyprawy oraz ser. Dobrze wymieszaj.

Jak to połączyć?

Przygotuj naczynie do pieczenia – wysmaruj je odrobiną tłuszczu, nie zapomnij o brzegach.

Wcześniej przygotowane ciasto przegnieć jeszcze raz, śmiało podsypuj mąką. Rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Ułóż placek na dnie i odkrój nadmiar. Nie musisz jeszcze raz przegniatać placków makaronu, ponieważ możesz je śmiało wykorzystać – pamiętaj tylko o tym, by kłaść je na zakładkę.

Układaj farsz mięsny na zmianę z makaronem. Na ostatni placek  makaronu ułóż sos śmietanowo-serowy.

Wstaw do piekarnika na najniższym ruszcie. Piecz w termoobiegu w 160 – 170°C przez 30 – 40 minut, do chwili kiedy wierzch zapiekanki będzie rumiany. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim zapiekankę na jeszcze kilka minut.

Gotowe! Zapiekanka makaronowa, ale w nieco innym wydaniu.

Spróbuj i napisz mi, czy chcesz dokładkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *