Sałatka brokułowa

 

Sałatka brokułowa jest tak chrupiąca i soczysta jednocześnie, że po pierwszej porcji będzie ci mało. Kolorami przypomina lato, więc rozgania zimowe kiepskie nastroje. Pełna wartościowych składników i sycąca. Idealna o każdej porze dnia.

składniki
  • brokuł
  • kukurydza konserwowa
  • cebula czerwona
  • pestki dyni pół szklanki
  • pestki słonecznika pół szklanki
  • orzechy arachidowe pół szklanki
  • olej lniany lub oliwa 3 łyżki
  • sól ¼ łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • sok z cytryny lub ocet winny 1 łyżka
  • ser sałatkowo-kanapkowy typu feta

Brokuła umyj i podziel na drobniejsze różyczki,  wstaw do mikrofali na parę minut (bez dodatku wody) i sprawdź czy są takie jak lubisz – ewentualnie wstaw jeszcze na chwilę. Możesz też blanszować je klasycznie w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem soli, cukru i octu, ale wtedy brokuły więcej stracą wartości i smaku.

Piekarnik ustaw na 160 ૦C i grzanie tylko od góry.  Pestki słonecznika, orzechy arachidowe oraz pestki dyni umieść na blasze i na górnej szynie. Często zaglądaj i potrząsaj blaszką, by wszystko równo się zarumieniło. Pestki przygotuj w dowolnych proporcjach.

Przygotuj sos z oleju lnianego, miodu, soli, soku z cytryny lub octu winnego.

Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Odcedź kukurydzę. Do miski z brokułem dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.  Na koniec ser pokrój w kostkę lub rozkrusz palcami i całość delikatnie wymieszaj.

Widzisz jak szybko możesz się cieszyć wspaniałym smakiem tej kolorowej i mega chrupiącej sałatki brokułowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *