Ryba bogato nadziana – pstrąg tęczowy w winie

Dobra ryba plus warzywa, to idealne danie na piątkowy obiad, ale nie tylko, gdyż sprawdzi się jako lekka kolacja. A gdyby zostały jakieś resztki – w co trudno uwierzyć, można go połączyć z sałatą lodową i proszę bardzo – sałatka gotowa.

Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • dwie tuszki pstrąga
  • około pół litra serwatki
  • marchewka
  • mała cebula
  • kawałek korzenia selera
  • ¼  łyżeczki pieprzu białego
  • ¼  łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼  łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki papryka słodka wędzona
  • kawałek wędzonego sera (około 2 łyżki startego sera)
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • sól
  • sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • około  szklanki białego wina (mnie najbardziej pasuje z mniszka lekarskiego)

Przygotowanie:

Pstrąga obmyj pod bieżącą wodą, ukłóż w naczyniu i zalej serwatką. Dzięki serwatce pozbędziesz się specyficznego zapachu, a mięso skruszeje, będzie miękkie i delikatne. Ryba w kąpieli serwatkowejpostoi przez noc w lodówce.

Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę. Jeśli masz ser, to także zetrzyj (około 2 łyżki startego sera). Dodaj pieprz biały i czarny, wędzoną paprykę, roztarty w palcach tymianek, ser, sok z cytryny lub ocet jabłkowy i mieszamy. Dopraw do smaku – powinno być lekko za słone i lekko za kwaśne.

Rybę nadziej farszem i podlej winem.

Naczynie do pieczenia odrobinę natłuść (np. olejem) ułóż ryby i ostrym nożem nakłuwaj górną część tuszki (co około 1 cm). Miękkim masłem posmaruj skórę ryby, zwłaszcza w okolicy nacięć. Po rybach polej winem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po tym czasie możesz już wyłączyć grzanie, ale warto pozostawić rybę w piekarniku na 10 min.

Takiego pstrąga można podawać w dowolny sposób, ponieważ wszystko do niego pasuje. Kasza, ryż czy ulubione pieczywo albo z sałatą. Gotowe.

One Comment Add yours

  1. Aina napisał(a):

    mmm wygląda przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *