Placki naleśnikowe

Placki naleśnikowe są lekkie, cieniutkie i chrupiące na brzegach. Wspaniale komponują się ze świeżymi owocami lub słodkimi dodatkami.  Czasami jemy bez dodatków, zwinięte w rulonik. Innym razem  uwielbiamy dodawać domowe dżemy. Mega słodka konfitura z owoców dzikiej róży lub  dżem dyniowo – jabłkowy albo dżem z czerwonej porzeczki o silnej kwaśnej nucie. Czego nie dodasz smakują wybornie, bo dokładnie tak jak lubisz.

Składniki:
  • jaja 2 sztuki
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • woda letnia 1,5 szklanki
  • mleko zsiadłe 1 szklanka
  • miód lub cukier 1 łyżka
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • soda ½ łyżeczki 
  • ewentualnie aromat,
  • ewentualnie masło/ olej 1 -2 łyżki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny. Ciasto powinno być dość rzadkie.  Po tym czasie sprawdź konsystencję. Smaż na suchej bądź lekko natłuszczonej patelni.

Rada : Idealna konsystencja to taka, kiedy ciasto z łyżki spływa cienkim , ale litym strumieniem. Inaczej można to sprawdzić zanurzając łyżkę w cieście. Jeśli po wyjęciu łyżki przeciągniesz po niej palcem i po chwili ciasto spływa, ale wciąż widać ten ślad, to konsystencja jest w sam raz.

Ciesz się wspaniałym posiłkiem ze swoją rodziną i wracaj po dokładki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *