Mikołajkowa piramida słodkości

Mikołajkowa i nie tylko – piramida z puszystych placków, pysznego musu i mocno czekoladowej polewy, która spływa po placuszkach, a rodzina pałaszuje, aż się uszy trzęsą.

Placki
  • jaja 2
  • mleko zsiadłe lub kefir około 350 ml
  • mąka pszenna 10 łyżek czyli około 250 g  
  • spirytus lub inny mocny alkohol 1 kieliszek
  • szczypta soli
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • tłuszcz do smażenia

Sos czekoladowy
  • woda 1 ½  szklanki
  • cukier ½
  • kakao ½ szklanki

Mus
  • jabłka
  • dynia
  • cukier

Przygotowanie

Jabłka i dynię umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w garnku (mniej więcej w równych ilościach). Gotować aż zmiękną, zblendować, dodać cukier do smaku i jeszcze raz zagotować. Przełożyć do miseczki ile potrzebujemy.

Nadmiar musu można włożyć do słoika, dobrze zakręcić i odstawić dnem do góry do wystygnięcia – przyda się jako wspaniały dodatek do kanapek lub jako deser dla dzieci.

Kakao, cukier i wodę gotujemy w rondelku, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Uwaga, ta mieszanka na dużym ogniu mocno kipi, więc lepiej nie odchodzić daleko.

Zsiadłe mleko i jaja łączymy trzepaczką, dodajemy alkohol (bez obaw, wszystko wyparuje podczas pieczenia, a ciasto nie będzie ”piło” tłuszczu). Ilość mąki może się nieco zmienić.

Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż kwaśna śmietana. Jak to sprawdzić – zanurzamy łyżkę w cieście i przeciągamy palcem po jej wypukłej części. Jeśli ciasto lekko spływa, ale ślad po przeciągnięciu palcem zostaje – to jest to czego potrzebujesz.

Przed samym smażeniem dodajemy sodę i dobrze wymieszane ciasto smażymy na średnim ogniu. Placki obracamy dopiero wtedy, gdy jeszcze surowa część na górze zmatowieje – to idealny moment.

Pozostało tylko przełożyć placki musem i polać sosem, a później rozkoszować się słodkimi chwilami z bliskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *