Pączki Mamy to przepis na tradycyjne, naturalne i przepyszne ciasto drożdżowe z duszą.
składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 1 całe jajo
- 9 żółtek
- 10 płaskich łyżek cukru lub mniej
- Kieliszek spirytusu
- Aromat (według uznania)
- Sok 1 cytryny
- Mleko 500 ml
- Masło 100 g
Dodatkowo
- Nadzienie (wiśnie, marmolada, czekolada, budyń, dżem)
- Tłuszcz do smażenia
- Garnek / patelnia do smażenia
- Łyżka cedzakowa
- Ręczniki papierowe
- Patyczek do szaszłyków
- Cukier puder
Z takiej ilości składników wyjdzie około 30-35 pączków.
Przygotowanie
Do dużej miski przesiej mąkę. Żółtka oddziel od białek (białka po wybiciu przechowuj w lodówce), dodaj całe jajo i cukier. Ukręć na parze. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej. Drożdże rozczyń w lekko podgrzanym mleku. Gdy ruszą się (powstaną na powierzchni płynu pęcherzyki dodaj je do mąki oraz ubite jaja, spirytus i aromat. Dokładnie wymieszaj i wygniataj. Gry składniki dobrze się połączą dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj dalej do pokazania się pęcherzyków. Gdy ciasto będzie gładkie i z łatwością odstaje od dłoni odstaw je. Przykryj ścierką i otul kocem. Pozostaw do wyrośnięcia, czyli aż podwoi swoją objętość.
Czas na duszę, czyli przygotuj ulubione nadzienie. U nas zawsze są wiśnie i konfitura z owoców dzikiej róży.
Przygotuj naczynie do smażenia o takiej głębokości by włożony w tłuszcz pączek nie mógł dotykać dna, a powstająca w początkowej fazie smażenia piana nie wykipiała. Tłuszczu do smażenia pączków potrzeba dość dużo, polecam smalec – jego właściwości zapewniają odpowiednie warunki smażenia. Tłuszcz na niewielkiej mocy możesz podgrzewać, gdy zaczniesz lepić pączki.
Przygotuj miejsce, gdzie uformowane pączki będą rosły – np. na blat połóż ręcznik lub koc, a na nim ściereczki.
Najprzyjemniejsza część, czyli lepimy pączki
Dobrze wyrobione ciasto z łatwością odstaje od dłoni, ale dla komfortu tworzenia pączków polecam olej (nieduża ilość w miseczce pod ręką).
Ciasto odrywaj kawałkami i formuj gruby placek, na którym układasz nadzienie. Chwyć brzegi i szczelnie zamknij nadzienie wewnątrz ciasta – nie powinno prześwitywać. Teraz utocz okrąglutkiego i gładkiego pączka. Odkładaj do wyrośnięcia i sukcesywnie przykrywaj ściereczką, by nie obeschły. Pączki powinny trochę poleżakować by nieco urosły.
Jak sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia? Włóż do tłuszczu mały kawałek ciasta – jeśli od razu wokół niego powstaje piana, to tłuszcz jest gorący. Wkładaj pączki i pilnuj czasu – do 3 minut prawdopodobnie wystarczy. Obracaj pączki na drugą stronę i smaż kolejne 2 -3 minuty. Długim patyczkiem nakłuj ostrożnie pączka – jeśli patyczek jest suchy, możesz już wyjmować. Gorące pączki układaj na blachę lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi.
Wystudzone pączki przechowuj zamknięte. Chcesz przechować na kiedy indziej? Możesz je sobie zamrozić i tuż przed podanie rozmrozić w mikrofali na pełnej mocy (około 1 – 2 minut).
Pączki przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub ozdób według uznania lukrem, czekoladą.
Pączki Mamy to wspaniały przepis na przepyszne rarytasy, ale nie tylko. Zajrzyj tutaj – przygotowałam dla Ciebie coś jeszcze.