Pączki Mamy

Pączki Mamy to przepis na tradycyjne, naturalne i przepyszne ciasto drożdżowe z duszą.

 

składniki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1 całe jajo
  • 9 żółtek
  • 10 płaskich łyżek cukru lub mniej
  • Kieliszek spirytusu
  • Aromat (według uznania)
  • Sok 1 cytryny
  • Mleko 500 ml
  • Masło 100 g
Dodatkowo
  • Nadzienie (wiśnie, marmolada, czekolada, budyń, dżem)
  • Tłuszcz do smażenia
  • Garnek / patelnia do smażenia
  • Łyżka cedzakowa
  • Ręczniki papierowe
  • Patyczek do szaszłyków
  • Cukier puder

Z takiej ilości składników wyjdzie około 30-35 pączków.

Przygotowanie

Do dużej miski przesiej mąkę. Żółtka oddziel od białek (białka po wybiciu przechowuj w lodówce), dodaj całe jajo i cukier.  Ukręć na parze. Masło rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej. Drożdże rozczyń w lekko podgrzanym mleku. Gdy ruszą się (powstaną na powierzchni płynu pęcherzyki dodaj  je do mąki oraz ubite jaja, spirytus i aromat.  Dokładnie wymieszaj i wygniataj. Gry składniki dobrze się połączą dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj dalej do pokazania się pęcherzyków.  Gdy ciasto będzie gładkie i z łatwością odstaje od dłoni odstaw je.  Przykryj ścierką i otul kocem.  Pozostaw do wyrośnięcia, czyli aż podwoi swoją objętość.  

Czas na duszę, czyli przygotuj ulubione nadzienie. U nas zawsze są wiśnie i konfitura z owoców dzikiej róży.  

Przygotuj naczynie do smażenia  o takiej głębokości by włożony  w tłuszcz pączek nie mógł dotykać dna, a powstająca w początkowej fazie smażenia piana nie wykipiała.  Tłuszczu do smażenia pączków potrzeba dość dużo, polecam smalec – jego właściwości zapewniają odpowiednie warunki smażenia.  Tłuszcz na niewielkiej mocy możesz podgrzewać, gdy zaczniesz lepić pączki.

Przygotuj miejsce, gdzie uformowane pączki będą rosły – np. na blat połóż ręcznik lub koc, a na nim ściereczki.

Najprzyjemniejsza część, czyli lepimy pączki

Dobrze wyrobione ciasto z łatwością odstaje od dłoni, ale dla komfortu tworzenia pączków polecam olej (nieduża ilość w miseczce pod ręką).

Ciasto odrywaj kawałkami i formuj gruby placek, na którym układasz nadzienie. Chwyć brzegi i szczelnie zamknij nadzienie wewnątrz ciasta – nie powinno prześwitywać.  Teraz utocz okrąglutkiego i gładkiego pączka. Odkładaj do wyrośnięcia i sukcesywnie przykrywaj ściereczką, by nie obeschły. Pączki powinny trochę poleżakować by nieco urosły.

Jak sprawdzić czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia? Włóż do tłuszczu mały kawałek ciasta – jeśli od razu wokół niego powstaje piana, to tłuszcz jest gorący.  Wkładaj pączki i pilnuj czasu – do 3 minut prawdopodobnie wystarczy. Obracaj pączki na drugą stronę i smaż kolejne 2 -3 minuty. Długim patyczkiem nakłuj ostrożnie pączka – jeśli patyczek jest suchy, możesz już wyjmować.  Gorące pączki układaj na blachę lub tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi.

Wystudzone pączki przechowuj zamknięte. Chcesz przechować na kiedy indziej? Możesz je sobie zamrozić i tuż przed podanie rozmrozić w mikrofali na pełnej mocy (około 1 – 2 minut).

Pączki przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub ozdób według uznania lukrem, czekoladą.

Pączki Mamy to wspaniały przepis na przepyszne rarytasy, ale nie tylko. Zajrzyj  tutaj  – przygotowałam dla Ciebie coś jeszcze.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *