Owsiane placki śniadaniowe

Płatki owsiane na śniadanie to klasyka w naszym domu. Możliwości ich wykorzystania  w kuchni jest wiele i jeszcze nie raz podzielę się z Wami przepisem na pyszne dania z udziałem płatków owsianych. Placki uwielbiają nasze córki – łatwo się trzyma, jeszcze łatwiej zjada. Tak smaczne owsiane placki śniadaniowe znikają w małych i dużych buziach w mgnieniu oka.

Składniki
  • płatki owsiane 1 ¼ szklanki
  • banan 1 duży
  • jabłka 2
  • goździki 4
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia

Część płatków owsianych możesz rozdrobnić w młynku na mąkę. Goździki koniecznie trzeba rozdrobnić w młynku – możesz pominąć ich dodatek, ale ten smak i aromat jest niezastąpiony.

Umyte jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Banany również można zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki mieszamy.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Aby równo się smażyły, trochę je spłaszczamy. Smażymy do rumianego wyglądu i po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym na chwilę, by odciągnąć nadmiar tłuszczu.

Owsiane placki śniadaniowe są pyszne same, ale w towarzystwie czują się równie dobrze. Proponuję jogurt lub serek o naturalnym smaku. Pychota! Częstujcie się i wracajcie po dokładki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *