Masz rybę, a nie wiesz jak ją ugryźć?
Przekąska bez mięsa? Coś sycącego na piątek? Brak pomysłu na kolację?
Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz poniżej. Przepis na makrelę w sałatce, to świeże spojrzenie na wędzoną rybę ze smakiem.
Składniki:
- Gotowana soja lub fasola 1 szklanka
- Wędzona makrela
- Ogórki kiszone 2-3
- Cebula 1 mała lub szczypiorek
- Koperek 1 łyżka
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Pieprz ½ łyżeczki
- Cząber ½ łyżeczki
- Olej lniany 1 łyżka
- Musztarda ostra 1 łyżka
- Woda z kiszonych ogórków 1-4 łyżki
- Prażone pestki słonecznika ½ szklanki
- Czarnuszka do posypania
Soję lub fasolę namocz wcześniej i ugotuj lub użyj tej gotowej z puszki. Wybierz z makreli ości.
Czyste mięso ryby i fasolę / soję rozgnieć widelcem. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, koperek i pietruszkę posiekaj. Dopraw pieprzem, cząbrem. Dodaj olej, musztardę, pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko i spróbuj czy to już ten smak.
Jeśli czegoś jeszcze brakuje dodaj wody z kiszonych ogórków i musztardy. Już powinno być super.