Makrela w sałatce

Masz rybę, a nie wiesz jak ją ugryźć?

Przekąska bez mięsa? Coś sycącego na piątek? Brak pomysłu na kolację?

Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz poniżej. Przepis na makrelę w sałatce, to świeże spojrzenie na wędzoną rybę ze smakiem.

Składniki:
  • Gotowana soja lub fasola 1 szklanka  
  • Wędzona makrela
  • Ogórki kiszone 2-3
  • Cebula 1 mała lub szczypiorek
  • Koperek 1 łyżka
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Pieprz ½ łyżeczki
  • Cząber ½ łyżeczki
  • Olej lniany 1 łyżka
  • Musztarda ostra 1 łyżka
  • Woda z kiszonych ogórków 1-4 łyżki
  • Prażone pestki słonecznika ½ szklanki
  • Czarnuszka do posypania

Soję lub fasolę namocz wcześniej i ugotuj lub użyj tej gotowej z puszki. Wybierz z makreli ości.

Czyste mięso ryby i fasolę / soję rozgnieć widelcem. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, koperek i pietruszkę posiekaj. Dopraw pieprzem, cząbrem. Dodaj olej, musztardę, pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko i spróbuj czy to już ten smak.

Jeśli czegoś jeszcze brakuje dodaj wody z kiszonych ogórków i musztardy. Już powinno być super.

Szybka i bardzo pożywna sałatka z makrelą już jest gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *