Jak zrobić ciasto by zrobiło się cieplej? Pychota – kruche ciasto i letnie owoce to jest pomysł dla Ciebie!

Jak zrobić ciasto, które przypomni o ciepłych miesiącach? Kruche ciasto i letnie owoce zatopione w puszystej masie, to jest pomysł dla Ciebie!

 Pychota…

składniki na ciasto
  • Masło 200g
  • Śmietana ukwaszona 2 łyżki
  • Jaja 2 całe
  • Mąka 3 i ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier ⅔ szklanki
  • Kakao 3 łyżki

składniki na masę
  • Śmietanka 30% około 500 ml
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Galaretka 1 (cytrynowa, pomarańczowa lub wiśniowa)
  • Sok z cytryny lub 1 łyżeczka witaminy C
  • Cukier ½ szklanki
  • Dowolne owoce (letnie, mogą być mrożone) 2 szklanki – do tego ciasta użyłam czarnej jagody

Zacznij od tego, że śmietanka musi być dobrze wychłodzona (ale nie zamrożona, ponieważ może stracić swoje właściwości). Do żelatyny wlej  około szklanki  zimnej wody (zrób według zalecenia na opakowaniu).  Galaretkę zalej szklanką wrzątku i dobrze wymieszaj. Równie dobrze możesz użyć dwóch galaretek rozpuszczonych w 1 i ½ szklanki wrzątku lub samą żelatyną.

Przygotowanie wsadu owocowego:

Cukier i 2-3 łyżki wody umieść w rondlu i podgrzewaj, aż zacznie intensywnie bulgotać. W tym stanie utrzymaj cukier do momentu, zacznie nabierać jasno złotego koloru (może „puścić dymek”).  Wówczas dodaj owoce oraz witaminę C / sok z cytryny, i na pełnym ogniu podgrzewaj długą chwilę. Większość karmelu powinna się rozpuścić w sokach z owoców. Po około 2 – 3 minutach zdejmij z palnika (nawet jeśli wciąż jest obecny twardy karmel). Dodaj galaretkę rozpuszczoną we wrzątku oraz żelatynę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wychłodzenia.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj. dodaj masło i rozdrabniaj nożem lub mikserem do chwili, gdy wszystkie składniki się dość dobrze połączą. potem dodaj jaja i śmietanę oraz cukier i zagniataj na gładkie ciasto.

Podziel ciasto na pół. Jedną część rozprowadź palcami lub rozwałkuj na papierze do pieczenia w blaszce. Drugą część możesz odłożyć do lodówki / zamrażarki. Ciasto na blasze możesz ponakłuwać widelcem (to zapobiega podnoszeniu się ciasta w wyniku powstawania pęcherzy powietrza). Piecz w temperaturze około 170  °C przez 15-20 min (podrośnie, zmatowieje i lekko zrumieni się).  Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę / ścierkę. Drugą część ciasta rozwałkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłóż na blasze, i upiecz.

Gdy placki już ostygły i galaretka z owocami zaczęła tężeć zabierz się za masę.

Przygotowanie puszystej masy:

Wychłodzoną śmietankę przelej do wysokiej miski i ubijaj na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zwiększy swoją objętość zwolnij obroty (śmietankę można przebić, a wtedy zacznie robić się z niej masło).  Do puszystej śmietany dodaj wcześnie przygotowane owoce w galaretce (nie może być ciepła, ale wystarczy że zacznie tężeć) i dokładnie wymieszaj.

Na spód połóż grubszy kruchy placek. Wyłóż masę z letnimi owocami i nałóż na nią drugi placek. Gotowe.

Proste ciasto do zrobienia w każdej chwili. Wystarczy trochę świeżych lub mrożonych owoców, śmietanka i już jest taki piękny kawałek lata.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *