Jak zrobić najsmaczniejszą ogórkową?

Jak zrobić najsmaczniejszą ogórkową, aby rodzina nie chciała już innej wersji tej zupy?  Oto przepis na niezapomniany smak zupy ogórkowej.

Składniki:
  • Ogórki kiszone
  • Woda z kiszonych ogórków
  • Marchew 3
  • Cebula 1
  • Por ½
  • Seler 1 średni
  • Czosnek kilka ząbków
  • Śmietana  (ukwaszona 18%) 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1-2 łyżki
  • Ziele kopru 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki 2-3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki
  • Cząber ½ łyżeczki
  • Estragon ½ łyżeczki
  • Pieprz biały i czarny
  • Liście laurowe
  • Mięso z kością na wywar
  • Drobny makaron ½ szklanki

Przygotuj wywar z mięsa, przypalonej cebuli, marchwi, liści laurowych, ziela angielskiego. Seler zetrzyj na tarce, pora pokrój w drobne paski lub kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki i ziele kopru (czyli koperek). Czosnek posiekaj z solą i dodaj do śmietany.

Z wywaru usuń cebulę, przyprawy (liście i ziele angielskie) oraz kości. My lubimy w zupie mięso, więc je obieram z kości, rozdrabniam i ponownie wrzucam do garnka.

Do wywaru dodaj selera, drobny makaron, gałkę muszkatołową oraz pieprz, estragon i cząber. Pora na pokrojonego pora. Jeśli chcesz trochę zagęścić zupę, zapraw ją mąką. Niech gotuje się kilka minut, aż makaron i seler nie będą twarde.

Dodaj starte ogórki i wodę z kiszenia. Ile? Zależy jak bardzo kwaśną zupę ogórkową lubisz. Uwielbiam bardzo kwaśną, więc na około 3 litry zupy dodaję cały słoik ogórków (to znaczy całą wodę z kiszenia ogórków, czosnek ze słoika i wszystkie ogórki). Jest to dużo i możesz dodać mniej, ale jak dla mnie to już nie to samo. Gdy już dodasz ogórki, wystarczy że się wszystko zagotuje.

Gotową zupę zdejmujemy z kuchni i dodajemy kwaśną śmietanę z czosnkiem. Dzięki temu smak i aromat czosnku pozostanie silny. Dodaj pietruszkę i koperek. Podawaj z chlebem lub z grzankami z chleba.

 

Czujesz ten zapach? Poczekaj, aż poczujesz smak. Od tej chwili inna ogórkowa nie wchodzi na stół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *