Jak przygotować zakwas?

Brzmi dziwnie i w ogóle co to jest? Przygotowanie zakwasu nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Podstawa to woda i mąka.

Później dzieją się cuda: rusza fermentacja – bakterie i drożdże namnażają się, smak i zapach się zmienia, a mieszanina nabiera nowych właściwości.

Zakwas? Do dzieła!

Składniki:
  • mąka żytnia (z pełnego przemiału, chlebowa) 1 szklanka
  • woda 1,5 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • czosnek 3 – 6 ząbków
  • ziele angielskie 3 – 6 sztuk
  • pieprz ziarnisty 5 -10 sztuk
  • liść laurowy 2 – 3 sztuk
  • czas

 

Przygotowanie zakwasu

Przygotuj szklane lub ceramiczne naczynie.  Wrzącą wodą zalej w nim ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gdy woda ostygnie dodaj mąkę, sól i obrane ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (czyli na kuchennym blacie).  Zakwas nie może być szczelnie zamknięty, więc przykryj go ścierką lub ręcznikiem papierowym. Mieszaj parę razy dziennie.

Obserwuj czy wygląd zakwasu zmienia się. Pojawienie się pęcherzy oraz szczypiącego zapachu do dobry znak. Już po 3 – 4 dniach zakwas jest gotowy. Jednak jeśli lubisz mocniejszy smak oraz bardziej intensywny zapach zakwasu poczekaj do tygodnia. Wówczas zakwas nabiera kwaśno słodkawego aromatu i jest jeszcze smaczniejszy oraz silniejszy.

Jak poznać, że zakwas jest gotowy do użycia?

Obejrzyj, powąchaj i spróbuj.  Jeśli jego barwa jest szaro – beżowa i widoczne są pęcherze oraz czujesz kwaśny zapach oraz kwaśny smak i lekkie szczypanie na języku to znak, że zakwas dojrzał. Zakwas w zamkniętym naczyniu przechowuj w lodówce. Jest gotowy do użycia w każdej chwili. Do żurku dodajesz bezpośrednio z zapasu. Do pieczywa trzeba zakwas ożywić – wyjmij wcześniej by się nagrzał i dodaj mąki i przegotowanej wody, aby jego ilość podwoić.  

Jak długo zakwas jest przydatny do użycia?

Długo, gdyż dobrze przechowywany wytrzyma kilka tygodni, a nawet miesięcy. Zasada jest prosta: zanim go użyjesz, to wyjmij wcześniej na trochę z lodówki, aby się nagrzał. W temperaturze pokojowej lepiej ocenisz smak i zapach, a jeśli są typowe dla zakwasu – czyli kwaśny, aromatyczny, lekko szczypiący – to jest on dobry do użycia.

Pojawienie się pleśni, zmiana koloru wody na zielony, pomarańczowy lub czarny i nieprzyjemny zapach jest oznaką zepsucia.

Jak mogę zakwas wykorzystać?

Zakwas jest podstawą w przygotowaniu żurku oraz domowego chleba, ale także podpłomyka czy pizzy. Spulchnia i zakwasza ciasto, dzięki czemu chleb żytni wyrasta i jest wilgotny (bez zakwasu pozostanie lepką ciężką kostką przypominającą zakalec).

Jeśli zostawisz część zakwasu, to możesz dodać do niego wody i mąki oraz soli i pozostawić na 2 – 3 dni. W ten sposób masz kolejną porcję.

Jak widzisz zakwas to nie magia, ale cudo jakie przygotowała nam natura.

Teraz przygotujesz samodzielnie pyszny żurek na świąteczny stół czy domowe pieczywo?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *