Jak przygotować udka z kurczaka?

Udka z kurczaka? Znowu?

Jak przygotować udka z kurczaka, by posmakować czegoś nowego?

Prócz mięsa nie musisz martwić się o inne składniki, ponieważ masz je w domu.

Uda jak cuda!

składniki:
  • udka z kurczaka
  • papryka marynowana lub świeża
  • ogórki konserwowe
  • ser dojrzewający (tzw. ser żółty)
  • cebula
  • oregano 2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka ostra ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • sos pomidorowy

Udka z kurczaka trzeba wytrybować – czyli wyciąć kości tak, by jak najmniej uszkodzić mięso. Nie martw się, jeśli nie będzie Ci szło, ponieważ za chwilę nabierzesz wprawy. Kości i mięso, które na nich zostało, wykorzystaj do przygotowania wywaru na zupę.

Wytrybowane udka z kurczaka wrzuć w solankę – na kilka godzin lub nawet dwa dni. Solanka w smaku powinna być nieco bardziej słona, niż oczekiwany smak mięsa.

Solanka:
  • woda 2 litry
  • sól 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka

Przed nadziewaniem trzeba wcześniej wyjąć udka z solanki i odsączyć.

Pokrój ogórki w ćwiartki, paprykę w paski, cebulę w piórka, ser w grube paski. Zrób z przypraw mieszankę i posyp na mięso z każdej strony.  Na każde udko połóż kawałek sera, ogórka, paprykę, cebulę oraz kleks sosu pomidorowego. Składaj jak najściślej i kładź na boku w naczyniu żaroodpornym.

Nagrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem, wstaw udka z kurczaka i po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz do rumianej skórki (w zależności od wielkości około 35 – 45 minut).

Podawaj z kaszą i ulubioną surówką lub buraczkami.

Prosty sposób na urozmaicenie obiadów z udziałem udek z kurczaka i składników, które masz w domu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *