Jak przygotować schab? Zrób zawijasy jakich jeszcze nie było!

Schab, to nie tylko kotlety schabowe! Schab to również pieczenie oraz wszelkiego rodzaju zawijasy. Jak przygotować schab?Zrób zawijasy!

Nie martw się, poniżej prosty przepis na zawijasy jakich jeszcze twoja rodzina nie jadła. Zrobisz je raz i wszyscy nie będą mogli doczekać się dokładki.

 

Składniki:

Przepis na 10 zawijasów

  • Schab około 1 kg – 10 porcji (plastry o grubości nieco mniej niż 1 cm)
  • Mięso mielone wieprzowe 500 g
  • Chrzan 4 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Majonez 2 łyżki
  • Czosnek kiszony 10 ząbków
  • Cebula 1
  • Pieprz 1 – 2 łyżeczki
  • Majeranek 3 łyżeczki
  • Cząber 2 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Kasza manna 2 – 3 łyżeczki
  • Ser starty lub pokrojony w drobną kostkę około 1 szklanki
Dodatkowo
  • Jaja 2
  • Mleko lub woda 4 łyżki
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Tłuszcz do smażenia

Schab podziel na porcje. Ubijaj kotlety tylko z jednej strony. Każdy kotlet przypraw pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Solić nie trzeba.

Posiekaj cebulę w drobną kostkę i połącz z solą. Posiekaj niezbyt drobno kiszony czosnek. Dodaj miód, chrzan, majonez oraz cząber, pieprz i majeranek. Wymieszaj dokładnie składniki sosu.

Dodaj mięso mielone, ser i trochę kaszy manny. Wymieszaj  mięso starannie z sosem z chrzanu. Nie może być zbyt rzadkie, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę kaszy manny.

Na kotlety nakładaj porcję mięsa. Zawijasy mogą być grube – nie zdążą dojść w środku, gdy panierka będzie już rumiana, ale i tak wstawiamy je do piekarnika, więc zrób takie jak lubisz.

Włącz piekarnik – 160 -170 °C z termoobiegiem.

Roztrzep jaja z mlekiem lub wodą. Każdy kotlet obtocz w mące i jajku, potem w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu do złocistej panierki. Przekładaj do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Wstaw do piekarnika. Potrzebują około 20 minut bez przykrycia (z przykryciem panierka zmięknie). Gdy zauważysz wypływające soki z mięsa, to już na pewno nie ma w zawijasach nic surowego.

Podawaj z kaszą owsianą ugotowaną na sypko i z buraczkami lub ulubioną surówką.

Ciesz się smakiem zawijasów – delikatnego schabu i aromatycznego farszu.  Idealne na rodzinne spotkania – pamiętaj by przygotować więcej zawijasów, ponieważ goście będą prosić o dokładki.

2 Comments Add yours

  1. Anna Lena ze Zjem Cie napisał(a):

    Bardzo fajny przepis. Jeszcze tak nie robilam schabu

    1. Anna Bagińska napisał(a):

      Dziękuję.
      Przepis powstał z natchnienia nadchodzącymi Świętami, gdzie na stole pojawia się chrzan i do jaj majonez. Efekt niesamowity. Gorąco polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *