Ciastka maślane

 

Ciastka maślane są kruche, pachnące i tak pyszne, że pochłoniesz je do ostatniego okruszka.

 

Składniki
  • Masło 0,5 kg
  • Mąka 1 kg
  • Cukier 0,3 kg  (najlepiej drobny)
  • 7 żółtek
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Dodatkowo: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy, kakao, pieprz, orzechy, pestki słonecznika, rodzynki, żurawina.

Oddziel białka od żółtek, przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 165 -170 °C

Zimne masło siekaj nożem z przesianą mąką. Gdy masło będzie już w drobnych kawałkach, dodaj proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Jeśli chcesz dodać jakieś przyprawy drobno mielone, to zrób to na tym etapie. Zagnieć gładkie ciasto i nie dodawaj zbyt dużo mąki do podsypania, bo ciasteczka wyjdą twarde.  Teraz możesz dodać kawałki owoców i orzechów. 

Czas na formowanie. Użyj do tego ulubionych foremek lub maszynki z przystawką do ciastek. Układaj na blasze pamiętając, by zachować odstępy, bo ciastka odrobinę urosną. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Ciastka maślane po wystudzeniu możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.

Idealnie pasują do kawy i herbaty, lodów i świeżych owoców.  Pochwal się jak ciastka maślane wyszły w twoim wykonaniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *