Ciasteczka kruche pełne bakalii i kakao

Ciasteczka kruche pełne bakalii i kakao, to nie tylko łakocie. To także wspaniały sposób na spędzenie czasu z rodziną.

Starszą córkę naszła wielka chęć na oglądanie bajek. Gdy zaproponowałam jej, że zostanie asystentką mamy, to porzuciła wszelkie marudzenie. Akcja trwała dość długo. Przesiewanie mąki, odmierzanie poszczególnych składników i zagniatanie z udziałem dziecięcych łapek jest wymagające. Czas i cierpliwość znikają niemal tak szybko, jak gotowe ciasteczka w buziach naszych pociech. Właśnie tak powstał ten przepis.

składniki:
  • Mąka pszenna 5 szklanek
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 2 szklanki
  • Mąka owsiana 1 szklanka (zmielone płatki owsiane)
  • Masło 600 g (część możesz zastąpić olejem kokosowym)
  • Jajo całe 1
  • Żółtka jaj 8
  • Miód 2 i ½ szklanki (lub cukier 2 szklanki i miód ½)
  • Kakao 3 łyżki
  • Cynamon 1 łyżka
  • Wanilia lub cukier waniliowy
  • Sól 1 czubata łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Dodatkowo
  • orzechy arachidowe, laskowe, włoskie
  • migdały
  • pestki słonecznika, dyni, sezam
  • rodzynki, daktyle,
  • suszona śliwka, żurawina
  • wiórki kokosowe
  • suszone morele
  • inne dodatki według uznania

 

Oddziel białka od żółtek (białka do czystego pojemnika z przykrywką i do lodówki). Jaja wymieszaj z miodem, solą, ziarenkami wanilii.

Mąki, kakao, cynamon, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na stolnicę. Masło i mąkę siekaj nożem, aż kawałki masła będą dość małe i dobrze wymieszane z mąką.

Dodaj miód i jaja. Zagniataj  do połączenia składników. Ciasto odłóż do lodówki.

Przygotuj bakalie i orzechy. Tutaj masz pełną dowolność co do składu i ilości. Posiekaj na takie kawałki jak lubisz – im drobniejsze kawałki, tym łatwiej tworzyć dowolne kształty ciastek. 

Podziel ciasto na kilka partii i połącz je z różnymi bakaliami. Świetnie smakują ciastka, gdzie wszystkie bakalie były wymieszane. Ostatnio użyłam do części tylko wiórków kokosowych, do drugiej porcji orzechów arachidowych, rodzynek i śliwek suszonych.

Wyjmij ciasto z lodówki i połącz z takimi składnikami jak lubisz. Twórz dowolne kształty. My tym razem toczyłyśmy kulki.

Gotowe ciastka układaj na papierze do pieczenia. Pamiętaj o odstępach, ponieważ ciastka rosną w trakcie pieczenia.

Jeśli chcesz uzyskać błyszczącą skórkę, to roztrzep jedno białko z łyżeczką cukru i smaruj pędzlem po wierzchu. Do tak posmarowanej powierzchni dobrze przystają orzechy.

Piecz w temperaturze 160-170 °C do chwili, gdy ciastka się zrumienią. Nasze małe kulki piekły się około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika blaszki z ciastkami poczekaj – jeśli nie przestygną, to podczas zdejmowania będą się rozsypywać.

Już gotowe. Wychodzi ich bardzo dużo, ale znikają bardzo szybko. Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zrób ciasteczka pełne bakalii i kakao i ciesz się ich smakiem każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *