Ciasteczka kruche pełne bakalii i kakao, to nie tylko łakocie. To także wspaniały sposób na spędzenie czasu z rodziną.
Starszą córkę naszła wielka chęć na oglądanie bajek. Gdy zaproponowałam jej, że zostanie asystentką mamy, to porzuciła wszelkie marudzenie. Akcja trwała dość długo. Przesiewanie mąki, odmierzanie poszczególnych składników i zagniatanie z udziałem dziecięcych łapek jest wymagające. Czas i cierpliwość znikają niemal tak szybko, jak gotowe ciasteczka w buziach naszych pociech. Właśnie tak powstał ten przepis.
składniki:
- Mąka pszenna 5 szklanek
- Mąka żytnia pełnoziarnista 2 szklanki
- Mąka owsiana 1 szklanka (zmielone płatki owsiane)
- Masło 600 g (część możesz zastąpić olejem kokosowym)
- Jajo całe 1
- Żółtka jaj 8
- Miód 2 i ½ szklanki (lub cukier 2 szklanki i miód ½)
- Kakao 3 łyżki
- Cynamon 1 łyżka
- Wanilia lub cukier waniliowy
- Sól 1 czubata łyżeczka
- Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Dodatkowo
- orzechy arachidowe, laskowe, włoskie
- migdały
- pestki słonecznika, dyni, sezam
- rodzynki, daktyle,
- suszona śliwka, żurawina
- wiórki kokosowe
- suszone morele
- inne dodatki według uznania
Oddziel białka od żółtek (białka do czystego pojemnika z przykrywką i do lodówki). Jaja wymieszaj z miodem, solą, ziarenkami wanilii.
Mąki, kakao, cynamon, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej na stolnicę. Masło i mąkę siekaj nożem, aż kawałki masła będą dość małe i dobrze wymieszane z mąką.
Dodaj miód i jaja. Zagniataj do połączenia składników. Ciasto odłóż do lodówki.
Przygotuj bakalie i orzechy. Tutaj masz pełną dowolność co do składu i ilości. Posiekaj na takie kawałki jak lubisz – im drobniejsze kawałki, tym łatwiej tworzyć dowolne kształty ciastek.
Podziel ciasto na kilka partii i połącz je z różnymi bakaliami. Świetnie smakują ciastka, gdzie wszystkie bakalie były wymieszane. Ostatnio użyłam do części tylko wiórków kokosowych, do drugiej porcji orzechów arachidowych, rodzynek i śliwek suszonych.
Wyjmij ciasto z lodówki i połącz z takimi składnikami jak lubisz. Twórz dowolne kształty. My tym razem toczyłyśmy kulki.
Gotowe ciastka układaj na papierze do pieczenia. Pamiętaj o odstępach, ponieważ ciastka rosną w trakcie pieczenia.
Jeśli chcesz uzyskać błyszczącą skórkę, to roztrzep jedno białko z łyżeczką cukru i smaruj pędzlem po wierzchu. Do tak posmarowanej powierzchni dobrze przystają orzechy.
Piecz w temperaturze 160-170 °C do chwili, gdy ciastka się zrumienią. Nasze małe kulki piekły się około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika blaszki z ciastkami poczekaj – jeśli nie przestygną, to podczas zdejmowania będą się rozsypywać.