Chmurki serowe

Chmurki serowe – puszczane na wodę apetycznie rosną. Wykonanie chmurek zajmie Ci tylko chwilę, a dzieci będą je radośnie pałaszowały.

Składniki

 (porcja dla 3 osób)

  • Serek homogenizowany 300g
  • 2 Jaja
  • Mąka 6 łyżek  

Wstaw wodę w garnku.

Do miski wybij jaja, dodaj serki i mąkę.  Z mąką możesz poszaleć:  zastąp część gładkiej mąki pszennej inną, np  owsianą, krupczatką.

Mocno bulgoczący wrzątek lekko posól i przy pomocy małej łyżeczki wrzucaj chmurki na wrzątek.  Cały czas powinno się intensywnie gotować, by chmurki się ugotowały,  ale nie rozkleiły.  Ile czasu? To zależy jak są duże -wyjmij jedną chmurkę i spróbuj.

Ugotowane wyjmuj sitkiem lub łyżką cedzakową.

Smak chmurek serowych wzbogacisz dodając do gorących odrobinę masła,  trochę miodu czy jakąś przyprawę ( na przykład cynamon).

 

Delikatnie chmurki serowe to fajny pomysł na szybkie i łatwe w przygotowaniu śniadanie.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *