Chmurki serowe – puszczane na wodę apetycznie rosną. Wykonanie chmurek zajmie Ci tylko chwilę, a dzieci będą je radośnie pałaszowały.
Składniki
(porcja dla 3 osób)
-
Serek homogenizowany 300g
-
2 Jaja
-
Mąka 6 łyżek
Wstaw wodę w garnku.
Do miski wybij jaja, dodaj serki i mąkę. Z mąką możesz poszaleć: zastąp część gładkiej mąki pszennej inną, np owsianą, krupczatką.
Mocno bulgoczący wrzątek lekko posól i przy pomocy małej łyżeczki wrzucaj chmurki na wrzątek. Cały czas powinno się intensywnie gotować, by chmurki się ugotowały, ale nie rozkleiły. Ile czasu? To zależy jak są duże -wyjmij jedną chmurkę i spróbuj.
Ugotowane wyjmuj sitkiem lub łyżką cedzakową.
Smak chmurek serowych wzbogacisz dodając do gorących odrobinę masła, trochę miodu czy jakąś przyprawę ( na przykład cynamon).